Artis Jadi Model

Apabila celebrity jadi model

Oleh Jamliah Abdullah

SEPETANG Bersama Bintang adalah acara baru dalam Minggu Fesyen Kuala Lumpur (MFKL) yang pernah dikenali sebagai Minggu Fesyen Rias Malaysia.

Ia masih mengenai fesyen terkini tetapi diperluaskan skop dengan pembabitan celebrity tempatan yang terdiri daripada pelbagai cabang glamor.

MFKL 2003 mengajak celebrity terbabit bukan sekadar menggayakan fesyen pereka terkenal tempatan tetapi memperagakan busana itu di pentas catwalk.

Puncak Menara Kuala Lumpur menjadi saksi apabila kebanyakan celebrity tersebut yang pertama kali mencuba bakat sebagai model catwalk.

Sepetang Bersama Bintang itu menyaksikan peragaan celebrity terkenal seperti penyanyi Fauziah Latif, Siti Sarah, Ella, Ezlynn, Siti Nordiana, Hetty Sarlene, Shafinaz, Waheeda dan Rem.

Begitu juga pelakon popular seperti Rosyam Noor, Juliana Banos, Sharifah Shahira dan Haslinda serta Maya Karin tidak ketinggalan.

Acara itu turut mengundang celebrity lain seperti Miss Malaysia Universe 2003, Elaine Daly, Miss Malaysia World, Carmen dan pengacara TV, Ngai Yuen.

Mereka menggayakan pelbagai koleksi terkini daripada pereka terkenal seperti Bernard Chandran, Bill Keith, Zang Toi, Carven Ong, Sharifah Kirana, Alvin Tang, Annie Ong, Suziana Mustafa, Justin Oh, Saiful dan Amin Jauhary.

Label pakaian tempatan popular daripada Euro Moda, Jarumas, Kapas Couture dan Etho turut digayakan pada acara tersebut.

Lupakan tentang karakter atau ketinggian yang menjadi elemen penting di pentas catwalk kerana peragaan fesyen artis terbabit tetap meraih tepukan gemuruh jemputan.

Apa yang ditampilkan adalah pelbagai tema dan gaya namun kebanyakan daripada mereka mengambil peluang untuk menggayakan gaun petang.

Penyanyi Shafinaz misalannya kelihatan anggun dalam gaun kuning yang seksi daripada Kapas Couture.

Begitu juga dengan Elaine dengan pakaian koktel yang ringkas daripada Justin serta Carmen dengan gaun hitam merah jambu daripada Annie Wong.

Penyanyi remaja, Hetty Sarlena buat pertama kali cuba merobah penampilannya dengan gaun serba hitam daripada tokoh Jarum Berlian 2002, Alvin Tang.

Jarumas pula berjaya menggayakan Sharifah Shahira dengan gaya ranggi yang menarik. Gaya gipsi itu sesuai dengan imej santai dan lasak penyanyi tersebut.

Begitu juga dengan pereka muda yang berbakat besar dan juara Anugerah Jarum Berlian 2002, Saiful tidak kalah apabila dia mencipta pakaian untuk penyanyi Siti Sarah.

Kolaborasi antara bintang dan pereka fesyen seperti itu mungkin bukan sesuatu yang baru. Sejak kebelakangan ini memang bertambah erat di karpet merah banyak acara glamor.

Mungkin itu sebab utama acara tersebut dimasukkan dalam jadual minggu fesyen kerana ia juga sebahagian daripada Warna-Warna Malaysia yang menjadi tema MFKL 2003.

Sebagai pesta fesyen yang sentiasa ditunggu-tunggu oleh pereka tempatan dan peminat fesyen, Sepetang Bersama Bintang adalah inisiatif penganjur iaitu majalah fesyen Rias untuk memeriahkan acara tersebut.

Acara yang berlangsung daripada 1 Ogos itu sebelum ini menyaksikan pelbagai agenda menarik dan cukup berguna untuk khalayak fesyen.

Pada malam ini di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) akan berlangsung acara kemuncak MFKL 2003 yang menjanjikan peragaan lebih hebat daripada pereka Bernard, Datin Sarimah Adzrina, Radzuan Radzwill, Eric Choong dan Justin Oh.

MFKL 2003 tahun ini dijayakan dengan kerjasama DHL bersama Estee Lauder dan Euro Moda.

Lokasi berlangsung pelbagai acara tersebut ditaja oleh Maju Junction, Menara Kuala Lumpur, Suria KLCC dan PWTC.

Acara itu juga turut disokong oleh Sekretariat Mega Sale, Universiti Teknologi Mara dan Malaysia Designer Association (MODA).

http://www.utusan.com.my

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s