Pereka Fesyen

Kenali Syaiful

Download Contoh :http://www.cakapbanyak.com/Download-Contoh-Baju-Kurung.html

SYAIFUL Baharim adalah antara pereka fesyen yang menyinar pada tahun 2007. Memiliki pemikiran yang inovatif, Syaiful memberi sentuhan segar dalam arena fesyen tempatan. Rekaan yang dihasilkannya sentiasa menampilkan kejutan serta menyerlahkan gaya sesiapa yang memakainya.

Gaya klasik yang digabung dengan cita rasa urban dengan potongan dan tekstur yang tampak mewah menjadi identiti dan keunikan rekaan Syaiful.

Tidak hairanlah jika graduan Ijazah Seni Rekaan (Fesyen) Universiti Teknologi Mara (UiTM) ini sudah beberapa kali menerima pengiktirafan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Antaranya tempat kedua Anugerah Pereka Anggun Rias 1998, juara Anugerah Jarum Berlian Rias 2002, tempat keempat Piala Batik Seri Endon 2003, Rekaan Kasual & Avant-garde terbaik di Malaysia International Fashion Award 2004 dan juga juara Mercedes Benz Asia Fashion Award (MBAFA) 2006.

Beliau muncul sebagai pereka fesyen tempatan pertama yang memenangi anugerah antarabangsa yang cukup diidam-idamkan itu.

Selepas diiktiraf sebagai pemenang MBAFA, Syaiful diberi peluang mempamerkan koleksi rekaannya pada Minggu Fesyen Mercedes (Mercedes Fashion Week-MAFW) yang berlangsung pada bulan April 2006 di Sydney, Australia.

Di ruang Circular Quay, beliau bersama enam pereka muda lain mempersembahkan 10 rekaan daripada koleksinya yang menaikkan nama beliau dalam pertandingan bertaraf antarabangsa itu.

Hadiah kemenangannya, Syaiful berpeluang menimba ilmu bersama pereka antarabangsa, Ashley Isham di London selama enam minggu sebelum ke Mercedes-Benz Advanced Design Centre di Jepun selama empat minggu.

Dipetik dari : http://www.bharian.com.my /

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s