Rekaan Batik

Rekaan kontemporari batik

Oleh Hayati Ibrahim
ya_t@hmetro.com.my

EKSKLUSIF, mewah dan terkini. Tiga perkataan ini sudah cukup untuk menggambarkan kehalusan dan kecantikan seni batik yang dihasilkan 19 pengusaha batik dari Negeri Terengganu Darul Iman yang dipamerkan sempena Minggu Batik Terengganu 2007 yang diadakan di bangunan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MeCD), minggu lalu.

Pelbagai rekaan terbaru dan moden menggunakan rekaan batik daripada pelbagai jenis kain seperti sifon, satin, jacquard, organza dan kapas dengan motif abstrak, kontemporari, bunga serta alam semula jadi dipamerkan kepada orang ramai.

Antara pengusaha yang mengambil bahagian termasuk Nozi Batik, Saralisa Interior, STR Sdn Bhd, Seem Noor Batek, Imbasan Damai Sdn Bhd, Noor Arfa Batek Sdn Bhd, Batik Pelangi, Warna Suter Batek, Batik Praktikal, Rino Batik, Narfilindo Batik (M) Sdn Bhd, Noor Hafiza Batik, Natifah Batik, Perniagaan Citrawarna, Sri Ibai Batik, Zul Collection, NBS Batik, Kamis Batik, Rosazlin Collection dan Rumah Kraf.

Program berkenaan anjuran bersama Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) dengan kerjasama Persatuan Batik Terengganu (Pembatik) bagi mempromosikan produk batik negeri itu yang diadakan pada 25 hingga 29 Jun lalu.

Sementara itu, Pengurus Seem Noor Batek, Wan Noordiran Wan Long, berkata pengusaha batik ketika ini perlu sentiasa mencari idea baru bagi memastikan rekaan yang dihasilkan menepati cita rasa pelanggan tidak terkecuali kaum India dan Cina.

“Kita dapati, corak batik bukan saja sesuai dibuat baju kurung atau kebaya, tetapi boleh dipelbagaikan termasuk dijadikan cheongsam, baju punjabi dan blaus.

“Yang penting, kita perlu kreatif bagi memastikan setiap rekaan yang dihasilkan digemari semua golongan, termasuk pelancong supaya dapat disesuaikan dengan negara mereka serta majlis yang akan dihadiri.

“Selain itu, rekaan baju siap dijahit juga perlu diperbanyakkan, kerana kadang-kadang pembeli sukar mendapatkan fesyen sesuai dengan jenis kain yang dibeli, dengan menyediakan baju siap dijahit mereka boleh terus membeli mengikut kehendak, cita rasa dan bajet yang dimiliki,” katanya ketika ditemui selepas pertunjukan fesyen sempena Minggu Batik Terengganu 2007, di sini, baru-baru ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Khamsiyah Yeop.

Wan Noordiran, berkata beliau sendiri mendapat bantuan daripada suaminya yang juga pensyarah di Fakulti Tekstil di Universiti Teknologi Mara (UiTM) untuk menghasilkan rekaan terbaru, unik dan moden, sekali gus memudahkan produk keluarannya dipasarkan.

“Ini kerana, kebanyakan pelanggan ketika ini tidak lagi gemar rekaan lama, tetapi lebih menggemari corak atau motif baru, segar dan lain dari yang lain supaya kelihatan lebih menarik sama ada ketika majlis rasmi atau bersantai,” katanya.

Menurutnya, semua pengusaha batik di bawah naungan Persatuan Batik Terengganu (Pembatik) turut melantik seorang penasihat fesyen yang juga dari UiTM supaya menghasilkan rekaan terkini, sekali gus memnbezakan rekaan batik dari Terengganu dengan negeri lain.

“Malah, ia perlu bagi memastikan produk batik dapat terus diketengahkan ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s