Manik

Busana polos bersulam manik

Oleh Fairul Asmaini Mohd Pilus
asmaini@hmetro.com.my

SIAPA kata busana polos kelihatan membosankan? Jika dihias sulaman manik dan labuci di bahagian leher, lengan serta hujung baju, ia pasti dapat menyerikan lagi fesyen berkenaan.

Sentuhan kreatif pereka muda yang sedang meningkat naik, Amin Jauhary dalam koleksi terbarunya sempena Aidilfitri kali ini nyata mengubah persepsi ramai terhadap busana polos.

Pereka yang pernah meraih pelbagai anugerah termasuk Pereka Fesyen Muda Asia (2001) dan Anugerah Benang Emas Majalah Jelita (2002) ini menggabungkan fesyen baju polos dengan sarung batik lukisan tangan yang tampak begitu bergaya pada majlis peragaan di pusat beli-belah 1 Utama, Petaling Jaya, baru-baru ini.

Pemilihan warna terang dan lembut memang menjadi pilihan tepat kerana ia mampu memenuhi cita rasa pemakai yang pelbagai.
Biarpun sarat dengan rekaan moden kontemporari, pereka ini tetap tidak melupakan elemen tradisional yang sesuai untuk digayakan dalam suasana raya.

Fesyen kebaya polos memang sentiasa diminati dan lebih menarik jika ia dihiasi sulaman, kerawang mahupun manik hiasan.

Untuk tampilkan kelainan, Amin menggabungkan busana polos berkenaan dengan sarung ikat (pario) bermotifkan flora, geometri dan abstrak.

Rekaan baju berleher V juga tidak kurang menariknya apatah lagi jika ia diserikan dengan sulaman tangan labuci di leher serta baju dan digayakan bersama celana panjang putih, menyerlahkan lagi gaya feminin.

Untuk tampil penuh anggun pada majlis yang dihadiri, rekaan baju kurung Kedah dengan sarung pario batik lukisan tangan memang wajar dijadikan pilihan.

Busana berkenaan memang kelihatan jarang namun pemakai perlu pandai menyesuaikannya dengan baju di bahagian dalam supaya tidak kelihatan berlawanan.

Fesyen berkenaan memang kian diminati lantaran rekaan menarik busana polos dua lapis yang dihiasi sulaman manik di bahagian bawah baju, menyerlahkan lagi gaya si pemakai menyambut Syawal.

Tampil penuh tradisi, fesyen baju kurung yang diberi nafas baru kepelbagaian gaya leher seperti kolar Mandarin (cekak musang), V dan lebar berbutang.

Biarpun hasil rekaannya menerima suntikan kontemporari, koleksi Aidilfitri yang diperkenalkan itu masih dipengaruhi elemen tradisional untuk dipadankan dengan suasana raya.

Jika sebelum ini, ada pereka yang memperkenalkan gaya kebaya pendek dipadankan dengan seluar panjang, kali ini Amin menggarapkan blaus labuh untuk dipadankan dengan celana.

Blaus jarang yang dihiasi sulaman manik bermotifkan flora berkenaan tampak begitu anggun, terutama jika memilih rona terang dan hitam bagi gadis berkulit cerah.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s